Operatörer och mobiltelefoner har en funktion som kallas WIFI-samtal som gör att man ringer över det trådlösa nätverket/WIFI som telefonen är ansluten mot.

Detta kan vara en väldigt bra funktion i vissa lägen samtidigt som det många gånger ställer till problem då WIFI-näten inte klarar av att hantera realtids-samtal tillräckligt bra.

Generellt bör WIFI-samtal vara avstängt i mobiltelefonen så att samtal går över mobilnätet (2G,3G,4G), annars riskerar man dåligt ljud och brutna samtal.
Tyvärr kan WIFI-samtal ibland aktiveras per automatik.

Iphone:
Inställningar>Mobilnät>WIFI-samtal – Välj [Av]

Samsung:
Inställningar>Anslutning>WIFI-samtal – Stäng av

I specifika fall när man befinner sig på en plats utan mobiltäckning men med bra WIFI så kan WIFI-samtal aktiveras för att kunna etablera samtal.

in Mobiltelefoni