3G-nätet är på väg bort

Operatörerna fasar ut 3G på 2100MHz-bandet
Globalt har mobilindustrin nyligen börjat lansera femte generationens mobila tjänster och nät med alla dess möjligheter och förbättringar. För att göra plats för 4G och 5G-tjänsterna pågår globalt en omfördelning av frekvenser från 2G och 3G-näten till de nya teknikerna.

Gällande frekvensbandet 2100MHz upphör alla operatörers tillstånd 2025-12-31, tillstånd som tilldelats av Post och Telestyrelsen (PTS). Med start redan 2021 kommer operatörerna börja avveckla sina 3G-nät på 2100MHz som därför löpande kommer försvinna redan på kort sikt. Med anledning av detta har Telia, TELE2 och Telenor slutat att ge nya tillstånd för repeatrar på 2100MHz-bandet. Tre har däremot både 3G och 4G på 2100MHz och har hittills inte aviserat någon förändring.

Vad händer framåt?
4G är den teknik vi primärt kommer använda för tal framöver. Med VoLTE (Voice over LTE) både ringer och surfar du med högsta hastighet i 4G-nätet, i stället för att mobilen ska skifta ner till 3G eller 2G-nätet när ett samtal ska kopplas som det fungerat innan VoLTE-tekniken fanns. Du får på de flesta platser bättre täckning, snabbare uppkoppling, bättre samtalskvalité och kan surfa med 4G-hastighet även under samtal.

Vad händer med min mobilförstärkning?
Befintliga repeatrar på 2100MHz-bandet kommer sluta fungera i takt med att 3G-nätet avvecklas och behöver då bytas ut. Antennätet i er lokal med kablage och kontakter klarar i de flesta fall övergången till 4G-frekvenser, men själva repeatern (förstärkaren) behöver bytas ut.

Frågor att ställa sig:
-Finns det redan tillräcklig täckning på 4G-nätet i lokalen för den operatör som önskas?
-Stödjer vår operatör och telefoniplattform VoLTE?
-Om vi har en 3G-repeater idag, vad innebär det att byta ut denna?

Frågorna kommer säkert vara många fler än ovan. Ni är varmt välkomna att kontakta våra professionella tekniker på området som kan ge er svar på frågor och funderingar kring hur operatörernas förändringar kommer påverka ert företag.

Har ni en befintlig förstärkning idag eller bara vill få kontroll på era förutsättningar så har vi skapat ett attraktivt erbjudande där vi kommer på plats och gör en genomgång av ert system/lokal. Vi genomför en komplett mätning mot operatörernas nät för att se aktuella förutsättningar och lämnar därefter över en sammanställning på vad som skulle vara bästa lösning för er framåt och vad ni kan återanvända av er befintliga anläggning.

Tveka inte att kontakta oss för rådgivning

TeleProffs Sverige AB
020-305525
support@teleproffs.se